Refakat Politikamız ve Refakatçi Kuralları
04 Eylül 2023

REFAKATÇİ POLİTİKASI

1. Refakatçi gereksinimine hastanın doktoru tarafından karar verilmektedir.

2. Refakatçi  sayısı bir kişi ile sınırlıdır.

3. Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastalıkları Servislerine erkek refakatçi  alınmaz.

4. Refakatçiler adlarına düzenlenmiş Refakatçi Kimlik Kartlarını sürekli yanlarında

bulundurmalıdırlar.

5. Refakatçilerin hastane kurallarına uymamaları halinde refaktçilik durumları iptal

edilir.

6. Refakatçiler istirahat etmek için hasta odalarında bulunan refakatçi koltuklarını

kullanabilirler.

7. Refakatçiler (hekim ve hemşire direktifleri dışında) hastaya yönelik bir uygulama

yapmamalıdırlar.

8. Refakatçiler hastaneye ait eşya ve malzemeleri düzenli ve temiz kullanmalıdırlar.

9. Hastane malına zarar veren refakatçi bu zararı karşılamakla yükümlüdür.

10. Refakatçiler hastanede tütün ve alkollü madde kullanamazlar.

11. Refakatçiler hekim ya da hemşireye danışmadan hastaya hiçbir yiyecek ve içecek

vermemelidir.

12. Refakatçiler;  diğer hastalar , refakatçiler ve çalışanları rahatsız edecek davranışta

bulunmamalıdır.

13. Refakatçiler, refakat kartlarını göstermek sureti  ile hastanemiz yemek hizmetlerinden ücret ödemeksizin yararlanabilirler.

14. Refakatçiler hastaları ile ilgili herhangi bir sorun olduğu zaman servis sağlık çalışanına haber verilmelidir.

15. Refakatçi değişiklikleri klinik sorumlusuna bildirilmelidir.

Özellikli Birimlerde Refakatçi Kuralları;

Genel Yoğun Bakım Ünitesinde, yatan hastalar için refakatçi kabul edilmemekte olup, hekim tarafından hasta hakkında bilgilendirme görüşmesi yapılmaktadır.

Palyatif Bakım Kliniğinde, yatan hastalar için sürekli refakatçi bulundurma zorunluluğu olmakla birlikte refakatçi değişimleri yapılabilmekte olup ve birim sorumlusuna bilgi verilmesi gerekmektedir.